10 Şubat 2009 Salı

Bahçe çapalayarak tatil yapılıyor


Ekolojik tarım ve turizmi bir araya getirerek doğayla iç içe tatil imkanı sunan Ekolojik Tarım Turizmi, Fethiye`de yaygınlaşmaya başladı.

Ekolojik tarım ve turizmi bir araya getirerek doğayla iç içe tatil imkanı sunan Ekolojik Tarım Turizmi, Fethiye`de yaygınlaşmaya başladı. Fethiye`nin Yanıklar Mevkii`nde hizmet veren Pastoral Vadi adındaki organik tatil köyü bunlardan sadece biri. Burada mümkün mertebe elektrik kullanılmıyor, anfili müzik çalınmıyor ve yemekler odun ateşinde pişiriliyor. Özellikle büyük şehirde yaşayan insanların tercihi olan organik tatil köylerinde insanlar çapa yapıp, domates ve portakal topluyorlar.

Bölgedeki çiftçilere ve turizmcilere örnek olma özelliğinin yanında alternatif turizm imkanı sunan Pastoral Vadi`de konaklamak için aylar öncesinden rezervasyon yaptırılması gerekiyor. Bu çiftlikte zehir ve kimyasal madde kullanılmadan üretilen ürünler konuklara ikram edilirken, isteyen konuklar çiftlikte gönüllü çalışarak hem tarım yapmanın hem de ücretsiz tatilin tadını çıkartıyorlar. Organik tarım, ekolojik yaşam ve tatil olgularının birlikte değerlendirildiği bu çiftliklerde doğal mimarî yaklaşımıyla tasarlanmış taş, ahşap ve kerpiç evlerde yılın 12 ayı turizm yapılıyor. Tatil için organik turizm merkezi Pastoral Vadi`yi tercih edenler istekleri doğrultusunda tarımsal çalışmalara katılabiliyor, atölyelerde kilim dokumayı, topraktan çömlek yapmayı, ahşap oymayı, sepet örmeyi, tarhana, erişte, reçel ve turşu yapmayı deneyebiliyorlar. Pastoral Vadi`de tatil; "Çiftlikte üretilen her şey dahil" anlayışı ile fiyatlandırılıyor.

Pastoral Vadi`nin sahibi mimar Ahmet Kizen, Pastoral Vadi`de organik olarak üretilen ürünlerin doğal yöntemlerle hazırlanarak konuklarına sunulduğunu belirtiyor. Konuklara artık evlerde pek yapılmayan, lokantaların mönülerinde rastlanmayan yöresel Akdeniz mutfağına özgü, geleneksel - yerel tatlar taşıyan yemekleri sunduklarını ifade eden Kizen, "Taş fırınımızda kendi ekmeğimizi yapıyor, yemeklerimizi tandır ve ocakta odun ateşi kullanarak, geleneksel yöntemlerle pişiriyoruz. Yemek hazırlama işlemi aynı zamanda bir atölye çalışması olduğundan, konuklarımızın yemek hazırlama çalışmalarına katılmasından, bilgi ve hünerlerini bizimle paylaşmasından büyük mutluluk duyuyoruz. İnsanlar çiftlikte çalışmayı, dalından meyve kopartıp yemeyi seviyor. Sadece kuş ve su sesinin bulunduğu çiftlikte bütün stresten uzaklaşıp dinleniyorlar." diye konuştu.

Çiftlikte tatil yapan Alman Rebecca Bahr, otel ortamından farklı bir tatil geçirmekten duyduğu memnuniyeti dile getiriyor. Bir arkadaşının tavsiyesi üzerine organik turizm yapma düşüncesine kapıldığını anlatan Bahr, "Buraya geldim, gönüllü olarak çalışıyorum ve çok memnunum. Burada hem tatil yapıyorum, hem de çalışıyorum." dedi. Kanada`dan tatile gelen Ashley Cole ise 5 yıldızlı kitle turizmi yapan otellerin insanları bağladığını söyledi. Bu tür tesislerde tatil yaparken insanların insanların daha fazla yorulduğunu anlatan Cole, "organik çiftlikte, çilek tarlasında çapa yapıyorum, portakal bahçesinden meyve topluyorum. Buda benim rahatlamama sebep oluyor. Bizim ülkemizde hep kimyasal mücadele yapıldığı için bitkiler arasında yabani ot yok. Burada çileklerin arasından yabani otları yoluyorum. Toprakla uğraşmak çok güzel." şeklinde konuştu.

Organik tatil köyü, büyük şehirlerin trafik ve gürültüsünden sıkılan yerli turistlerin de tercihleri arasında yer alıyor. Sürekli çalışma temposu içerisinde strese giren insanlar, doğal ortamda tatil yaparak işlerine geri dönüyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder